CERC UBB 2015-2016        CERC UTCN 2015        

vineri, 24 decembrie 2010

Crăciunul multicultural 2010

Crăciunul multicultural a devenit deja o tradiţie consacrată în şcoala noastră. An de an minţile creative ale elevilor au adus idei ingenioase şi originale, redând Crăciunul din numeroase perspective.  Astfel, în fiecare an plecam în vacanţă cu amintirea unui festival care reuneşte mai multe abordări ale acestei sărbători într-o atmosfera festivă şi unică. 
Nici în anul acesta elevii nu s-au lăsat mai prejos... în ciuda faptului ca au participat mai puţine clase decât de obicei, inovaţia nu a lipsit din rândul ideilor aduse şi reprezentate de fiecare clasă. Şcoala a fost învăluită într-o varietate de culori şi muzică - de la mezinii scolii, clasele a VII-a, până la veteranii din clasele a XII-a. Temele acestui an au alternat de la perioada de epocă în România, la idei inspirate din universul marelui muzician Michael Jackson cu celebrul “Thriller”. Realitatea contemporană a fost oglindită în “Crăciunul lui Moş Crăciun aflat în perioada de criză”; a fost surprinsă şi competitivitatea marilor sporturi ale lumii. Diversitatea din punct de vedere cultural a venit din partea “Crăciunului oriental”.
Mergând din clasă în clasă, se putea observa o multitudine de specialităţi culinare ale căror miros stârneau interesul oricărui trecator. În timp ce unii au preferat delicatesele orientale, cum ar fi baklavaua făcută în casă sau shaorma, alţii s-au delectat cu preparate tradiţionale româneşti îndulcite de diferite deserturi.
Spiritul de sărbătoare a fost antrenat de numerele artistice ale fiecărei clase: fie că au ales rutine de dans sau o scenetă comică care să reflecte într-o manieră ironică realităţile epocii româneşti; alte momente de neuitat... privirile aruncate în atelierele lui Moş Crăciun.
Deşi toate clasele s-au prezentat într-un mod admirabil, competiţia îşi păstrează spiritul caracteristic şi prin urmare doar o clasa poate fi cea câştigătoare. Ei bine, anul acesta trofeul le-a revenit celor din clasa a XI-a B. Juriul a fost plăcut impresionat de comicul şi sarcasmul scenetei care reflecta contrastul dintre esenţa şi aparenta prezenţă în perioada marcată de apariţia franţuzismelor în România.  Decorurile au subliniat atmosfera redata într-un mod autentic, completate de costumele de epocă atent alese şi care aduceau un aer dramatic reprezentaţiei.
Locul II a revenit celor din clasa a IX-a B, al căror farmec oriental a cucerit de asemenea inimile celor din juriu, împreună cu dansul tradiţional şi mâncarea delicioasă care a atras imediat atenţia vizitatorilor.
Dansul celor din clasa a XII-a B a ieşit la egalitate - pe locul III - cu prezentarea tipurilor de sport a clasei a IX-a A.
Presa a fost, ca în fiecare an, prezentă, imortalizând multe dintre momentele artistice ale elevilor, luând interviuri pentru alcătuirea ulterioară a unor articole detaliate.
Aşadar, finalul anului 2010 a fost marcat de către elevii liceului nostru într-un cadru original şi inovator, deschizând drumul în vacanţa de iarna.
                                                                                                
Ciolan Maria Cătălina && Tawil Yamine, XIB



miercuri, 22 decembrie 2010

Colind


Cu ocazia sărbătorilor de iarnă am plecat la colindat. Câteva zile cu zăpadă ne-au umplut inimile de bucurie şi ne-am reamintit de spiritul Crăciunului. Am fost plăcut surprins de viteza cu care s-a mobilizat echipa de colindători; marea majoritate elevi ai clasei XIIA, însoţiţi de un mic cor de domnişoare din XIA.  Fiind profesionişti au adus cu ei şi partiturile necesare. Le mulţumesc pe această cale încă o dată pentru bucuria de a împărtăşii cu toţii aceste clipe de încântare.

Drumurile noastre s-au intersectat cu o altă ceată de colindători din categoria juniori, care trăiesc în pădurea fermecată, unde brazii sunt împodobiţi cu tot felul de nestemate. Căsuţa lor se numeşte Perlino (instituţie aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Proteia Copilului Cluj).

Copilaşii au avut câte ceva de discutat cu Moşul. Poeziile speciale au fost şoptite cu multă atenţie… Moş Crăciun nu mai are auzul la fel de bun ca în tinereţe.

Toată lumea a primit daruri; într-un târziu ne-am luat rămas bun cu sufletele pline de fericire.

prof. Edmond Butyka