CERC UBB 2015-2016        CERC UTCN 2015        

duminică, 31 martie 2013

Stejarii noştri

    Update 30.05.2013 La sfârşitul lunii mai ne-am îmbogăţit cu un nou membru în păduricea de stejari. Surpriza a fost mare datorită celor aproape cinci luni de udat sistematic. Concluzia – întotdeauna vom culege roadele semănate. “Bătrânii satului” se înalţă semeţ către pragul de jumătate de metru.






foto - Iulia Bărăian, IXB
    În acest an, domnul profesor de informatică Butyka Edmond, a invitat elevii să participle la un proiect. Ei trebuie să aducă la şcoală un ghiveci cu pământ unde vor planta ghinde. Elevii au început să se mobilizeze şi de la o săptămână la alta numărul ghivecelor a început să crească. Domnul profesor i-a îngrijit cu multă dragoste: i-a udat şi le-a pus îngrăşământ1. Unii stejărei mai harnici, au ieşit deja. Elevii au fost foarte bucuroşi să vadă cum dintr-o mică sămânţă a crescut o tulpină care îşi îmbogăţeşte haina verde cu o frunză în fiecare săptămână. Pe unul dintre aceştia îl cheamă “Stejărel” – a fost cel mai voinic şi şi-a arătat frunzele primul. Când se va mai încălzi afară, domnul profesor şi elevii acestuia vor planta stejarii şi  vor umple locurile goale, lipsite de verdeaţă.

    În opinia mea, acest proiect le oferă posibilitatea elevilor să vadă cum se dezvolta o plantă şi să înteleagă importanţa naturii. Plantele ne oferă zi de zi oxigen şi, în schimb, noi trebuie să le protejăm.

text - Iulia Bărăian, IXB
 foto - Frăţilă Angelo, XA







1. Purin de urzică: un fertilizant natural care alungă dăunătorii, stimulează imunitatea plantelor şi creşte calitatea compoziţiei solului. În cazul de faţă s-a utilizat o reţetă modificată prin adăugarea de frunze de nuc şi coada calului în maceratul de urzică, ambele cu efecte de combatere a paraziţilor. Prof. Edmond Butyka.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu