CERC UBB 2015-2016        CERC UTCN 2015        

duminică, 31 martie 2013

Stejarii noştri

    Update 30.05.2013 La sfârşitul lunii mai ne-am îmbogăţit cu un nou membru în păduricea de stejari. Surpriza a fost mare datorită celor aproape cinci luni de udat sistematic. Concluzia – întotdeauna vom culege roadele semănate. “Bătrânii satului” se înalţă semeţ către pragul de jumătate de metru.






foto - Iulia Bărăian, IXB
    În acest an, domnul profesor de informatică Butyka Edmond, a invitat elevii să participle la un proiect. Ei trebuie să aducă la şcoală un ghiveci cu pământ unde vor planta ghinde. Elevii au început să se mobilizeze şi de la o săptămână la alta numărul ghivecelor a început să crească. Domnul profesor i-a îngrijit cu multă dragoste: i-a udat şi le-a pus îngrăşământ1. Unii stejărei mai harnici, au ieşit deja. Elevii au fost foarte bucuroşi să vadă cum dintr-o mică sămânţă a crescut o tulpină care îşi îmbogăţeşte haina verde cu o frunză în fiecare săptămână. Pe unul dintre aceştia îl cheamă “Stejărel” – a fost cel mai voinic şi şi-a arătat frunzele primul. Când se va mai încălzi afară, domnul profesor şi elevii acestuia vor planta stejarii şi  vor umple locurile goale, lipsite de verdeaţă.

    În opinia mea, acest proiect le oferă posibilitatea elevilor să vadă cum se dezvolta o plantă şi să înteleagă importanţa naturii. Plantele ne oferă zi de zi oxigen şi, în schimb, noi trebuie să le protejăm.

text - Iulia Bărăian, IXB
 foto - Frăţilă Angelo, XA







1. Purin de urzică: un fertilizant natural care alungă dăunătorii, stimulează imunitatea plantelor şi creşte calitatea compoziţiei solului. În cazul de faţă s-a utilizat o reţetă modificată prin adăugarea de frunze de nuc şi coada calului în maceratul de urzică, ambele cu efecte de combatere a paraziţilor. Prof. Edmond Butyka.

joi, 7 martie 2013

Târgul de prăjituri

    Aşa cum ne-am obişnuit în anii precedenţi, în data de 7 martie 2013 s-a organizat Târgul de prăjituri în Liceul Teoretic  ”Lucian Blaga”. Acest târg este organizat cu ocazia zilei de 8 Martie-ziua mamei, ziua femeii. Aceasta este  cea de a V-a ediţie şi s-a bucurat de un real succes. Numărul participanţilor activi a fost de peste 80 - elevi care s-au organizat cu multă plăcere şi entuziasm. Au făcut multe prăjituri, fie singuri, fie cu ajutorul mamelor lor, dar important este că au avut prăjituri gustoase şi foarte arătoase. Pozele vorbesc de la sine.

    Doamna profesoară Lucreţia Stănculescu, cea care a organizat cu multă dragoste acest târg, ne-a acordat un interviu: "Suntem la ediţia a V-a şi acest târg este dedicat zilei femeii, dar sunt motive pentru care l-am ţinut cu o zi înainte de 8 martie: în primul rând vineri e zi de post, iar sâmbătă este olimpiada de matematică şi dorim ca elevii să fie pregătiţi. Cu banii pe care îi strângem vrem să extindem emisia staţiei punând difuzoare în curte. Am vorbit cu cei de la ProFm şi pentru această muncă strângem banii; aceştia sunt în folosul elevilor, consiliul s-a autofinanţat tot timpul. Elevii sunt în număr din ce în ce mai mare, în primul an încăpeam în numai o clasă. Acum târgul a luat amploare, fiind aproximativ 80 elevi inclusiv cei de gimnaziu. Atmosfera a fost deosebită, copiii au fost încântaţi şi au făcut o muncă de echipă frumoasă. Ne-au susţinut şi cadrele didactice foarte mult. A fost obositor, dar a meritat tot efortul depus şi toată lumea a fost încântată."
    Am vorbit cu câţiva participanţi care ne-au spus câteva cuvinte despre acest târg: ”Suntem foarte entuziasmaţi că participăm la acest târg. Ne face plăcere să facem prăjituri, să le vindem colegilor noştri şi suntem fericiţi că avem vânzări bune. Ne-a luat vreo 3-4 ore să le preparăm, unii cu ajutor din partea mamelor, altii fără ajutor. Suntem foarte mulţumiţi de vânzările pe care le-am avut şi le-am oferit cu drag prăjituri colegilor noştri şi doamnelor profesoare. Ne-a facut foarte mare plăcere să participăm la acest târg, am primit numai laude şi ne bucurăm că am adus zâmbete pe buzele colegilor şi a doamnelor profesoare.

    Elevii care au cumpărat prăjituri au fost în număr foarte mare şi au venit cu bani special pregătiţi pentru acest eveniment, pentru a se îndulci cu gustoasele prajituri pregătite de bucătari. A fost un eveniment foarte frumos, care ne-a scos din rutina zilnică a orelor de curs şi care a îndulcit pe toată lumea. Să sperăm că acest târg de prăjituri o să fie o tradiţie pentru liceul nostru şi o să continue.


Răcean Florina, XIB